Indonesia-Russia……..Здравствуйте!

Moscow Domodedovo (read: domojedhovo) airport.
Airport terluas di Russia, luas aiport: 42 km2. Bandingkan dengan Sukarno-Hatta: 18 km2 (kata: Wikipedia. Photo by: Neni Marlina).

On mission, bekerja di International Agencies seperti United Nations atau International Non-Governmental Organization – INGO ehmm..semacam LSM asing gituh,  berarti sangat mungkin akan pergi tugas kerja ke daerah di wilayah Indonesia atau ke luar negri. Nah, itulah yang diistilahkan dengan ‘ON MISSION’.

Mission kali ini LUAR BIASA challenge-nya. Ini adalah mission ke MOSCOW, yak bener, yang di Federasi Rusia itu. Saat saya SMP sampai selesai kuliah D3, saya pingin sekali ke Rusia. Mungkin karena masa masa kecil, terexpose berita dunia jam 9 malem dengan topic global perang dingin:)

Singkatnya, mission kali ini penuh liku liku ..bahkan mulai dari sejak memahami surat undangan dari Ministry of Finance nya Federasi Rusia. So be it, visa terissue hanya dalam hitungan jam (note: ga sampai sehari, jangan tanya gimana caranya, berapa email, sms dan call terendorse utk VISA permit kali ini!).

eiiits…belum selesai karena teryata gw harus bawa cash segepok gepok…yang artinya harus diurus juga dong. Ini RUSSIA Bu, Pak…image Negara satu ini dengan ‘arogansi’ ex-negara besar, level spionase, ‘they don’t speak English’ people, plus belum ada rekan sekantor yang pernah ke Russia…Take it into account!

Akhirnya, tetep aja gw bawa cash – over limit- lebih lebih dikit lahJ…yang segepok lagi, dititip deh, kolega gitulah ceritanya. And the story goes…flight from Jakarta was at midnite, 12.40 WIB started from home at 9pm. The driver managed to beat the traffic and I met the colleague at the airport. We had different flight, though.

Flight itinerary is Jakarta – Doha – Moscow. Overall it is a journey of almost 20 hours. As it is fasting month –Ramadhan, then the fasting hour is extended into almost 18 hours. Not to mention it is kind of SUMMER in Russia with average temperature of 24® – 28® C. NO … Don’t get wrong, it sounds average and moist in Indonesia, but in Moscow that refers to DRY and HOT climate.

Yeap, communication, long flight and weather ..those are the first three challenges during this mission. It takes adventure braveries to conquer this mission, trust me. Wait until you read all chapters of mission in MOSCOW.

Advertisements

About Neni Marlina

Graduated from Master of Natural Hazards and Disasters, Research School of Earth Science, the Australian National University, Canberra, works as a humanitarian in disaster management.
This entry was posted in Live her life lively ...., The Places and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s